Aktuálny čas je Pia Mar 14, 2025 8:13 am

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 1051 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 71  Ďalší
Autor Správa
 Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Ned Máj 03, 2009 11:06 am 
Obrázok užívateľa

poklop píše:
Ja som tak v začiatkoch navštívil jedného majstra tokára. A počítal som, že mi ako
skúsený majster poradí... Keď sa pozrel na niektoré moje práce, povedal, že keď bude
na dôchodku, aj on bude také veci robiť. A bolo po čerpaní skúseností.
Tak som si sústružil pre radosť a radšej nehľadám pomoc u majstrov.
Veľa ľudí si myslí, že ak niečo zo svojho umenia prezdaria, stratia výhodu v konkurenčnom prostredí.
Takže ak niekto na to má, je len otázka času, kedy sa dostane daľej.

miso píše:
5. Silácke reči o točení metrových priemerov a „my to svetu ukážeme, keď budeme mať to či ono...“ sú v tejto diskusii o remesle neopodstatnené. Mali by za vás hovoriť činy.

Celkom často sa stretám s postojom, že ak ja ti niečo poviem, ty to potom budeš využívať... Alebo budem si vychovávať konkurenciu? To si radšej skúsenosti zoberiem do hrobu.

Lenže Gajda sa vždy podelil so svojimi skúsenosťami a každý z jeho čiakov robíme niečo úplne iné. Tiež sa vyjadroval v tom zmysle, že nejde o to vyrobiť čo najväčšiu vec ako predmet väčšieho majstrovstva. Točil malé píšťalky a misky, ale tak, že boli hladké po noži a nemuseli sa dodatočne brúsiť. To považoval za majstrovskú vec a mnohým záujemcom skúsenosť poskytol...

Tiež si myslím že tie "silné slová" na margo veľkých priemerov čo spomenul Michal nemožno brať ako absolútny vrchol. Urobiť napríklad malú vec kde je stena 1-2 mm zložiť z takýchto súčastí kompozícu ktorá je naviac pohyblivou, to tiež vyžaduje celkom dosť. Práve to som si vyskúšal na tom televíznom betleheme, ktorý sa vlastne skladá zo sústružených postavičiek a sústružené sú aj vnútorné prevody... Myslím si, že zložiť niečo z niekoľkých stoviek komponentov, tak aby to bolo pohyblivé, svietilo a hralo, je niekoľkonásobne náročnejšie ako vytočiť jednu vec o priemere 50 a možno aj 100 cm, ak je na to potrebné vybavenie... Takže zámer točenia veľkých priemerov nepovažujem vôbec za silné slová.
Obrázok
Obrázok

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Ned Máj 03, 2009 11:43 am 
Obrázok užívateľa

poklop píše:
¨¨
Teba nejako naštartoval ten pán učiteľ.

Ja som tak v začiatkoch navštívil jedného majstra tokára. A počítal som, že mi ako
skúsený majster poradí... Keď sa pozrel na niektoré moje práce, povedal, že keď bude
na dôchodku, aj on bude také veci robiť. A bolo po čerpaní skúseností.
Tak som si sústružil pre radosť a radšej nehľadám pomoc u majstrov.
Veľa ľudí si myslí, že ak niečo zo svojho umenia prezdaria, stratia výhodu v konkurenčnom prostredí.
Takže ak niekto na to má, je len otázka času, kedy sa dostane daľej.

nastartoval? to ja jsem porad :lol:
proc ne je to diskuze a kdyz nekdo ma zajem diskutovat, proc teho neviuzit?

podarilo se mi se dostat u zacatku mojho zajimani o soustruzeni k jednomu soustruzniku. jel jsem k nemu pres pul republiky a on by daroval cele 4hodiny! stalo to zato ukazal mi ze dlato se da drzet i jinak nez na skrabacku! to byl pro mne obev storocia
:shock: Ale to naznamenalo ze uz jsem to umel.... Rekl mi ze az udelam svou 50 misu tak ze uz mi to pujde. 50 jich uz jiste za sebou mam ale porad je co vylepsovat a hledat.

Co jsem mel moznost poznat lidi, tak lide ktere jejich prace jen ZIVI tak se moc o nicem bavit nebudou, protoze to co umi jim sotva staci na to aby prezili. Ale ten kdo opravdu svou praci (at uz hobby nebo profesi) skutecne zije a dicha ji, tak ti da tolik rad a zivotni energie ze to nejde cloveka nepoznamenat. Mezi takove patri jak jiz Ansdrej zpomenul i pan Gajda, ktereho jsem mel tu moznost take kratce navstivit. A jak napsal Radek -clovek musi byt i drzi- Tak to jsem zacal byt taky abyxh se posunul aspon o kousilinek, jak ostatne muzete taky vycist mezi radky mich prispevku, verte mi ze to opravdu ale neni moje prava tvar...

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Ned Máj 03, 2009 6:57 pm 
Obrázok užívateľa

www.gurt.rajce.idnes.cz

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Ned Máj 03, 2009 8:13 pm 
Obrázok užívateľa

Zdravím chalani.
Ja sa určite skláňam, pred skutočným majstrovstvom v dovednosti ale hlavne v živote.
Asi som nepostrehol, od kiaľ sa tu vzali tie veľké priemery, ale kto povie, že by si to
neccel skúsiť, tak klame. Ja chcem vyskúšať všetko, všetky dreviny, veľké, malé, tenké, masívne, ešte aj surové (drevo), pokazené hubami, korene ...
A už pomaly sa učím aj sústružiť, namiesto škrabkania.
A postupne sa snažím odbúravať hrubú prácu v prospech jemnej.
Na sústružení ma doslovne vzrušuje ta cesta. Je stále kam ísť, je kam kráčať
a nikdy nie ste v cieli.
Aj vy zabúdate piť, jesť a iba tma Vám povie, že je načím isť domov ?
Škrabač Miroslav.
Ale raz ... :-)

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Ned Máj 03, 2009 8:38 pm 
Obrázok užívateľa

gurt píše:
www.gurt.rajce.idnes.cz

Gurte, na tej IMG_2992 si ty? Veľké priemery teda točíš bez problémov. Koho sú tie mašiny?

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Ned Máj 03, 2009 9:14 pm 
Obrázok užívateľa

irsa píše:
gurt píše:
www.gurt.rajce.idnes.cz

Gurte, na tej IMG_2992 si ty? Veľké priemery teda točíš bez problémov. Koho sú tie mašiny?

ne to je nas pavlik :D kdys sem byl doma tak jsme si dali "rande u tokarky" :wink: Pac se ted dlouho neuvidime... moc sme toho nenasoustruzili. ale dulezity je udrzovat kontakt slidmy, ne jen s remeslem. (lide sou cenejsi, pac jsou pomyjivejsi :(
jestli se nekdy tady ten kluk usata, ukaze tak nam treba neco taky napise, ale chysta se pryc tak asi ma jine starosti..

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Ned Máj 03, 2009 9:24 pm 
Obrázok užívateľa

poklop píše:
Zdravím chalani.
Ja sa určite skláňam, pred skutočným majstrovstvom v dovednosti ale hlavne v živote.
Asi som nepostrehol, od kiaľ sa tu vzali tie veľké priemery, ale kto povie, že by si to
neccel skúsiť, tak klame. Ja chcem vyskúšať všetko, všetky dreviny, veľké, malé, tenké, masívne, ešte aj surové (drevo), pokazené hubami, korene ...
A už pomaly sa učím aj sústružiť, namiesto škrabkania.
A postupne sa snažím odbúravať hrubú prácu v prospech jemnej.
Na sústružení ma doslovne vzrušuje ta cesta. Je stále kam ísť, je kam kráčať
a nikdy nie ste v cieli.
Škrabač Miroslav.

Souhlasim s tebou Miro, LIDSKOST je prednejsi nez cokolvek jineho.

Clovek ma chut pokorovat hranice, to je taky to co nas zene vpred!!

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Pon Máj 04, 2009 1:10 pm 

Zdravim Vás,
som rád že tu tá diskusia trochu ožila. Možno sa aj takýmto sposobom začína vytvárať akési československé združenie tokárov (Czechoslovakian Association of Woodturners) aj ked len virtuálne. Dôležité je že si takýmto, pomerne rýchlym spôsobom, môžme navzájom pomáhat či radiť.Ale taktiež súhlasím s vami - osobné stretnutia zaujímavejšie, lepsie, nenahraditeľné za predpokladu ze je tam vôľa. Lebo naozaj býva rozdiel v prístupe remeselníkov k odovzdávaniu informácií.

Mimochodom este k predoslej diskusii. Aj ja použivam ten skvelý rumunský stroj. A keby stál aj raz toľko neváhal by som. Svojimi parametrami sa vyrovná strojom, ktoré stoja skoro ako nové auto. Na slovensku asi ani nič lepsie nezozenies. Daj len pozor aby bol v dobrom stave. Na tom stroji sa nemá čo pokaziť.
Ináč, kúpou ti starosti este neskončia, budú ti chýbať príruby, sklučovadlá,špeci. opierky, atď. Navyše tento stroj sa dá používať aj ako čelný sústruh, lebo hriadeľ má závit(lavý) aj na opacnej strane.

Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Uto Máj 05, 2009 9:06 pm 
Obrázok užívateľa

poklop píše:
...
Škrabač Miroslav.

tak na tohle si dobre vzpominam, akorat me z dilny nevihanela tma, ale lide kolem ktery chteli taky spat (nevim co z teho spanku maj, kdyby jen vedeli jak to drevo krasne voni kdyz se obrabi... :shock:

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Uto Máj 05, 2009 9:27 pm 
Obrázok užívateľa

miso píše:
...
Možno sa aj takýmto sposobom začína vytvárať akési československé združenie tokárov (Czechoslovakian Association of Woodturners) ...

no myslim ze to jeste bude neakej cas trvat, predne to bude chtit neakou aktivitu nejmene "zdraveho jadra"...

miso píše:
...
Daj len pozor aby bol v dobrom stave. Na tom stroji sa nemá čo pokaziť.
Ináč, kúpou ti starosti este neskončia, budú ti chýbať príruby, sklučovadlá,špeci. opierky, atď.
...

domnivam se ze pokud jsou v poradku loziska a v rozumne mire i klinove remeny, (kvuli kterym by se muselo sundat vreteno, coz je realne ale opravdu prace za trest :? tak jsou to pomerne jednoduche masinky, kde se nema moc co pokazit...
tak to jsi trefil hlavicku na hrebicek. toto vybaveni kolem ve vysledku, pokud se nedela na kolene (coz treba u sklicidla je trochu problematicke, aspon pro mne :) pekne jeste cenou investic zahejbe...

To logo co mas vylepeno na krytu vretenika je tvoje znacka?

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Uto Máj 05, 2009 9:38 pm 
Obrázok užívateľa

kdyby mel nekdo zajem hodit oko na jednu akci kluku soustruzniku z nemecka. tak poradaj zajimavou akci ktere se zucastnuji kluci ze vsech tri for o soustruzeni. je to trochu z ruky (u francouzskych hranic) ale mohl by to byt zajimavi vylet, z omrknutim jak to jinde funguje!!

http://www.drechsler-forum.de/phpbb/vie ... hp?t=12939

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Uto Máj 05, 2009 10:15 pm 
Obrázok užívateľa

Dlhšie výlety dostanú na dlhšiu dobu utrum. Mám rozrobených niekoľko vecí, musím ubrať a nezanedbať rodinu... Kríza nám dala zabrať, ale konečne je práce nadostač. Bude sa makať a doháňať...

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Str Máj 06, 2009 10:19 am 

Ja som taktiež zaneprázdnený, takže k vyletu sa nemozem momentálne pridať. Mozno nabuduce. Istotne by to vyslo financne prijateľnejšie, keby nas islo viac, ale tentokrát bohožial.
Este par odpovedí na predošlé otázky.
-To logo na kryte vretenika mi vymyslela moja priatelka. Možno by to aj mohla byt moja znacka, ale zatial neoficialna, lebo registracia nieco stojí.
-Ano na svojej web stranke nové práce este nemam, a ani nebudem mat. Pripravuje sa nova stranka, na ktorej bude viac foto aj info a nový dizajn.

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Štv Máj 07, 2009 2:05 pm 
Obrázok užívateľa

reci o casu neberu, na co clovek chce si cas udela.
chapu ze je to trochu :roll: z ruky a rozhodne ne levna cesta.
Snad se neco takoveho vetsiho bude konat jednou i v Rakousku, ale lehce o tom pochybuji. Nejvetsi koncentrace lidi na foru je kolem Kolina-Dorthmundu a tradicne kolem Norinberku....
Je to teprve druhe sejiti (vychazi to jednou za dva až tři roky myslim).

Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Štv Máj 07, 2009 4:25 pm 
Obrázok užívateľa

Norimberk je jedna zo štácií ktorá čaká na realizáciu. O túto cestu je niekoľko záujemcov. Chceli by sme urobiť takú "gotickú cestu" ktorá končí v Norimberku. Bol by aj fundovaný výklad, aj prekladateľ... Lenže na leto je finále s tou mojou knihou a skončí sa to až v októbri. Manželke som sľúbil, že sa doma aspoň vymaluje a niečo sa zasa ulepí na dome a v záhrade. Je to s tým časom skutočne problém. Všetky platby sú na mne, manželkine peniaze od štátu pokryjú polovicu mesačnej réžie. Ani sa nenazdám a leto je fuč. Skutočne sa nedá...

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 1051 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 71  Ďalší

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť